Actualitate, Politic

10 iunie, ziua in care Romania ar putea ramane fara presedinte si premier

Un scenariu de cosmar pentru omul de rand, si nu numai, ar putea fi pus în aplicare pe 10 iunie, când România ar putea să rămână și fără președinte și fără premier! Punerea premierului sub urmarire penala in dosarul senatorului Dan Sova declanseaza o criza politica de proportii. Prim-ministrul a declarat ca nu va demisiona, in acest sens avand si sprijinul PSD. Pe de alta parte, PNL-ul nu este nici el pregatit sa guverneze, iar presedintele Iohannis afla in data de 10 iunie decizia Curtii de Apel privind conflictul de interese.
 
10 iunie, ziua in care Romania ar putea ramane fara presedinte si premier
 
Situatia din tara noastra a ajuns subiect pentru presa internationala si pentru oamenii cu functii din Uniuunea Europeana. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, vineri, că situația premierului Ponta este un subiect care ține de politica internă a României, iar CE nu va exprima o poziție fiind vorba despre un „caz specific”.
 
„Nu sunt în poziția de a comenta politica internă a României. CE niciodată nu comentează cazuri specifice din niciunul dintre statele membre, incluzând România. Nu vorbim aici la modul general, ci vorbim despre un caz foarte — foarte specific și nu văd niciun motiv pentru care CE ar trebui să se exprime asupra acestui caz specific. Este un caz care se află în mâinile autorităților judiciare din România, partea politică a lucrurilor este în mâna președintelui, a premierului și a Parlamentului. Nu are nimic de-a face cu CE”, a afirmat oficialul european, întrebat fiind într-o conferință de presă cum comentează faptul că premierul Victor Ponta a fost chemat vineri la DNA, precum și faptul că refuză să dea curs solicitării președintelui Iohannis de a-și prezenta demisia.
El a subliniat că România a făcut, în ultimii ani, progrese notabile, în timp ce în Bulgaria „nu a avut loc un astfel de progres”, astfel că CE va rămâne implicată în sprijinirea celor două țări.
 
„Noi sprijinim România să facă reforme structurale, îmbunătățiri structurale în funcționarea instituțiilor statului de drept și vom continua indiferent de ceea ce se întâmplă în cazuri specifice”, a întărit acesta.
 
Totodată, Timmermans a precizat că, în opinia sa, Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un instrument „în beneficiul societății din România” fiindcă statul de drept trebuie întărit, iar corupția combătută astfel încât „fiecare cetățean român să simtă protecția legii”.
 
Direcția Națională Anticorupție a declansat un uragan in lumea politica si in societatea romaneasca cand a anunțat vineri că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta – care, la data faptelor era avocat – pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică
 
Mai grav, insa, peste citeva zile sunt toate sansele sa se produca un eveniment care sa aiba efectul gazului turnat pe focul care, deja, arde vilvataie, scriu jurnalistii de la inpolitics.ro.
 
Concret, premierului i se cere demisia pentru o serie de fapte penale, dar chestiunea cea mai importanta pare sa fie conflictul de interese, pentru ca e singura potentiala infractiune savarsita in exercitiul functiunii, ceea ce ar facilita suspendarea sa de catre presedinte, dupa votul Camerei de ridicare a imunitatii.
Victor Ponta a transmis vineri si o scrisoare catre partenerii socialisti europeni si ambasadele SUA si UE in care explica de ce nu isi da demisia din functia de premier. Chair de la inceput, in scrisoare se mentioneaza ca „anuntul a fost facut public in aceeasi zi in care opozitia – PNL – a depus in Parlament o motiune de cenzura fara fundament cu scopul de a inlatura de la putere actualul guvern condus de Victor Ponta. Mai mult, in urma cu cateva zile, presedintele Iohannis declara ca a devenit din ce in ce mai greu sa colaboreze cu actuala majoritate”.
 
Nu e limpede, deocamdata, cum se va rezolva criza, dar miercuri, 10 iunie, ea s-ar putea amplifica exponential si asta pentru ca e ziua in care Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunta in dosarul in care Klaus Iohannis a solicitat anularea unui raport de evaluare intocmit de ANI, prin care aceasta constatase incalcarea legislatiei in domeniul conflictului de interese.
 
Un verdict in defavoarea presedintelui ar putea aduce demiterea acestuia din functia suprema in stat. Daca decizia va fi “pro Iohannis”, vom asista la a doua ”spalare” a sefului statului intr-un proces cu ANI, dupa victoria suspecta obtinuta in ianuarie. Iohannis isi va pastra, e drept, functia in stat, in acest caz, dar pentru opinia publica s-ar putea sa fie deja prea mult modul in care deciziile instantei – si inca pe aceeasi tema, conflictul de interese – par sa ocoleasca miraculos anumite persoane, si sa se ”infiga” adinc numai in altele. O decizie care poate, in opinia celor de la inpolitics, sa tensioneze dramatic situatia de pe scena politica, pentru ca PSD nu va ezita sa foloseasca orice arma la indemina, iar decizia Curtii de Apel i-ar veni manusa.
blank